Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het bovenste gedeelte dat je ziet als je de mond opent. De wortels zitten onder het tandvlees en zie je niet. Deze zijn in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.
Wanneer krijg je een wortelkanaalbehandeling?
Als het tandweefsel ontstoken is of ontstoken is geweest. Dan is het de taak van de tandarts om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. De tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Wat houdt een wortelkanaalbehandeling in
Een wortelkanaalbehandeling houdt in het weghalen van het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg.
Deze behandeling gebeurt in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving. Met name als het tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. De tandarts maakt eerst de tand of kies open waar sprake is van ontstoken tandweefsel en verwijdert vervolgens het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het door met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld en de tand of kies weer dichtgemaakt met een vulling. Als de tand of kies verzwakt is, kan een kroon nodig zijn.
Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Tandweefsel raakt ontstoken door tandbederf of door een lekkende vulling. Ook kan een harde klap op een tand de aanleiding zijn. Maar in de meeste gevallen zijn bacteriën de veroorzakers van de ontsteking. Daarom is het belangrijk, tijdig op controle te gaan naar de tandarts. Hiermee voorkom je tandplak, gaatjes of zelfs ontstoken tandweefsel.
Heb je last van gevoelige tanden en/of kiezen? Pijn bij warme of koude, zoete of zure dranken en etenswaren? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking aan het tandweefsel geen klachten, maar hevige pijnklachten komen ook voor. Vraag daarom altijd de tandarts om advies.