Implantaten

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Wanneer krijg je implantaten?

Een implantaat wordt toegepast wanneer een tand of kies ontbreekt. De tandarts plaatst dan op het implantaat een kroon van metaal of keramiek. Ook kun je voor implantaten kiezen wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Tot slot, wanneer alle tanden en/of kiezen ontbreken kan op implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt dan op de implantaten vastgeklikt.

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Voldoende kaakbot aanwezig voor de verankering van de implantaten.
  • Het kaakbot moet gezond zijn.
  • Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan wordt dit eerst behandeld.
  • Bereidheid tot onderhouden.

“Aan de hand van röntgenfoto’s bekijkt de tandarts of je voldoende kaakbot hebt en of het gezond is voor het plaatsen van een implantaat. Samen bespreken jullie de mogelijkheden en stellen een behandelplan op. Met maar een doel, de best passende oplossing”