Wat te doen bij een spoedgeval aan het gebit?

Hoewel we je er niet vaak genoeg op kunnen wijzen voorzichtig te zijn met je tanden kan het natuurlijk voorkomen dat er iets mis gaat. Ongeluk zit immers in een klein hoekje. Smile Mondzorg heeft de meest voorkomende spoedgevallen aan het gebit op een rij gezet en vertelt je daarbij welke actie je het beste kunt ondernemen.

De tand is eruit geslagen

Wanneer een volwassen tand of kies eruit is gevallen of geslagen is het belangrijk dat je deze vochtig houdt. Probeer, indien mogelijk, de tand terug op zijn plek te zetten zonder dat je de wortel raakt. Kan dit niet? Bewaar de tand tussen je tandvlees en wang of in een beetje melk en ga direct naar je tandarts.

Gaat het om een melktand? Probeer de tand terug te vinden en bewaar deze zoals hierboven omschreven. Breng vervolgens een bezoek aan je tandarts. Deze kan bepalen of de hele tand eruit is en of de onderliggende volwassen tand ook beschadigd is.

Een afgebroken tand of kies

Een ongelukje of onderliggend gaatje kan er voor zorgen dat een stukje van de tand afbreekt. Of het nu pijn doet of niet, het is belangrijk dat je een bezoek brengt aan de tandarts zodat deze de oorzaak van de breuk kan bepalen. Een afgebroken tand kan, mits je er op tijd bij bent, meestal verholpen worden met een vulling.

Een gebarsten tand of kies

Een gebarsten tand of kies gaat vaak gepaard met veel pijn. Het is belangrijk dat je direct een bezoek brengt aan je tandarts. Spoel je mond grondig met warm water om het gebied schoon te maken. Houd een koud kompres tegen je gezicht om pijn en zwelling te verminderen.

Kiespijn

Spoel wanneer je last van tand- of kiespijn heeft je mond met warm water om het schoon te maken. Probeer voorzichtig eventueel eten tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Neem, wanneer de pijn aanhoudt, contact op met je tandarts. Een kan tot die tijd helpen de pijn te verlichten.

Een object zit vast tussen de tanden of kiezen

Probeer wanneer er iets vast zit tussen je tanden of kiezen dit voorzichtig met behulp van tandenstokers of flos te verwijderen. Gebruik nooit een scherp of puntig instrument. Krijg je het object in geen mogelijkheid weg? Maak dan een afspraak bij je tandarts.

Heb jij een spoedgeval? Bel tijdens onze openingstijden (maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur; vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur) met +31 134551674″. Buiten deze uren kun je contact opnemen met het speodnummer: +319009990909.