Voorkom tanderosie

In de afgelopen jaren zijn onze voedingsgewoontes drastisch veranderd. Zo eten we steeds meer suikers en is het drinken van fris- en sportdranken heel gewoon geworden. Deze eetgewoontes zijn een grote veroorzaker van tanderosie. Lees hier hoe je tanderosie kunt voorkomen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur. Deze slijtage wordt veroorzaakt door het inwerken van zuren uit de maag en voeding. Voeding en drank met een pH-waarde van onder de 5,5 kunnen het glazuur oplossen en een pH-waarde van minder dan 4 kan het glazuur zelfs wegslijten.

Drink je graag een glaasje cola light? Zoals hiernaast weergegeven is, heeft dit een pH-waarde van 2,9. Je kunt je dus voorstellen dat het regelmatig nuttigen van frisdranken ten zeerste wordt afgeraden door tandartsen.

Tips om tanderosie te voorkomen

Om gaatjes en het blootliggen van tandbeen te voorkomen is het belangrijk tanderosie in een vroegtijdig stadium te constateren. Tanderosie is echter een sluipend proces waardoor het lastig is deze vroegtijdig te herkennen. Voorkomen is daarom het allergrootste belang. Onderstaande tips helpen je hierbij:

  1. Eet zo min mogelijk voeding met veel zuren. Kies bijvoorbeeld liever voor water, melk of groene thee.
  2. Zorg er voor dat zure voeding niet te lang in de mond blijft. Zuig bijvoorbeeld niet op zure snoepjes of andere zure producten.
  3. Spoel je drinken ook niet te lang rond in je mond, drinken met een rietje kan hierbij helpen.
  4. Minimaliseer hoe vaak je eet. Ga uit van 3 hoofdmaaltijden en maximaal 2 tussendoortjes. Op deze manier heeft het glazuur tussendoor tijd om te herstellen.
  5. Eet maximaal twee keer per dag zuur fruit.
  6. Poets je tanden twee keer per dag. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.
  7. Wacht na het eten van zure voeding minstens een uur voor je gaat poetsen.
  8. Maak de ruimtes tussen je tanden en kiezen minstens een maal per dag goed schoon met behulp van ragers, flosdraad of tandenstokers.

Heb jij last van tanderosie?

Wil jij weten of jouw tanden aangetast zijn door tanderosie? Om er zeker van te zijn dat jouw tanden gezond zijn en jij je tanden goed beschermt tegen tanderosie kun je altijd een afspraak maken bij je Smile mondzorg, (naar) de tandarts met een lach.