Verstandiger door verstandskiezen?

Op een bepaalde leeftijd krijgt (bijna) iedereen verstandskiezen. We weten dan ook vrijwel alles over maar over de benaming is toch vaak nog veel onduidelijkheid. Smile Mondzorg is op onderzoek uitgegaan en legt het uit.

Verstandig of verre stand?

De één beweert dat de benaming van de verstandskiezen met het verstand heeft te maken. De ander geeft aan dat het alles te maken heeft met de locatie van de kiezen (de verre stand). Om te ontdekken waar de naam vandaan komt moeten we terug gaan naar zijn oorsprong. De benaming van de kiezen vindt haar oorsprong, zoals veel medische termen, in het Latijn. Het Latijnse ‘Dens Sapientiae’ betekend vrij vertaald ‘tand der wijsheid’.

Wijzer dankzij de verstandskiezen

Betekend dit dat je een stuk wijzer wordt bij de komst van de verstandkiezen? Helaas! Het heeft alles te maken met je leeftijd. De verstandkiezen verschijnen meestal tussen de 17 en 25 jaar. Daarmee zijn het de laatste gebitselementen die een mens krijgt.

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen rond de 25 volledig tot wasdom zijn gekomen. Over het algemeen wordt er daarom aangenomen dat de kiezen hun titel hebben gekregen omdat ze verschijnen op een leeftijd dat een persoon rijpt in volwassenheid. Je kunt dus toch zeggen dat je ‘wijzer’ bent geworden en je volledig in staat bent de verantwoordelijkheden van volwassenheid te nemen.

Niet verstandig zonder verstandskiezen?

Heb je geen verstandskiezen? Dat kan! Niet iedereen krijgt meer (alle) verstandkiezen. 25% van de mensen mist 1 of meer verstandkiezen. Wanneer je ze wel hebt is het van groot belang dat ze geen problemen veroorzaken voor de rest van het gebit. In overleg met je tandarts bij Smile Mondzorg kan bepaald worden wat het beste behandelplan voor jouw verstandkiezen is. Wil je meer weten? Kom langs in onze praktijk of neem contact op.