Hoe zorg je voor een heerlijk frisse adem
Een slechte adem is een taboe. Dat terwijl één op de vijf Nederlanders er wel eens last van heeft. Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan meerdere oorzaken hebben. Veel mensen met halitose merken het zelf niet maar hun omgeving wel waardoor sociale en intieme contacten gehinderd worden. Wij leggen je uit wat een slechte adem kan veroorzaken en hoe je het kunt oplossen.
Oorzaken van een slechte adem
Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen sterke kruiden, een ontsteking, droge mond, abcessen en slechte mondhygiëne de oorzaak zijn van een onaangename geur. De belangrijkste boosdoener is echter de aanwezigheid van te veel bacteriën op het achterste gedeelte van je tong.
Ieder mens heeft bacteriën in zijn mond. Eiwitten uit voedsel worden door bepaalde bacteriën in de mond afgebroken. Bij dit afbraakproces komen zwavelgassen vrij. Wanneer de hoeveelheid bacteriën echter zo groot is dat zij de overhand krijgen worden, er zoveel zwavelgassen geproduceerd dat je het gaat ruiken.
Zo krijg je weer een frisse adem
Voeding, drank en roken
De oplossing is simpel: gebruik geen producten waar u een slechte adem van krijgt. Je kunt de geuren tijdelijk maskeren met behulp van suikervrije kauwgom of het poetsen van je tanden.
Ontstoken tandvlees
Reinig je mond grondig door tweemaal per dag je tanden te poetsen en goed te flossen. Gaat de ontsteking niet weg? Vraag je tandarts om advies. Goede poetsinstructies en eventueel een uitgebreide gebitsreiniging kunnen je ook helpen.
Droge mond
Monddroogheid kan ontstaan door een te geringe speekselproductie of door het ademhalen met open mond. Wanneer je speekselklieren tijdelijk niet goed functioneren, kan je dit stimuleren door lichtzuur voedsel of voedsel waarop je goed moet kauwen te eten. Wanneer je speekselklieren niet meer naar behoren werken, vraag dan je tandarts naar speekselvervangers.
Bacteriën achter op de tong
Reinig je tong met een tongschaper door maximaal vijf keer de bacteriën en het slijm van je tong af te schrapen. Herhaal dit één keer per dag, bij voorkeur ’s ochtends. Helpt dit niet? Vraag je tandarts om advies voor het gebruik van gorgelmiddelen en sprays.
Extra tips
- Drink voldoende water om een droge mond te voorkomen
- Reinig de mond na het eten. Doe dit vooral bij eiwitrijk voedsel zoals melk, vis en vlees.
- Drink niet teveel koffie
- Ontbijt met vast voedsel; deze schuren de dode cellen, die de zwavelvormende bacteriën als voedsel gebruiken, van de tong af.
Bezoek Smile Mondzorg voor persoonlijk advies en een oplossing als je last hebt van een slechte adem. Neem contact op bel direct: +31 13 455 167 4