Gewoontes die slecht zijn voor het gebit

Iedereen heeft bepaalde gewoontes die er, door de jaren heen, langzaam maar zeker ingeslopen zijn. Vaak worden ze niet als schadelijk bestempeld, omdat er simpelweg niet nagedacht wordt over de gevolgen. Toch zijn er enkele gewoontes die direct of indirect negatieve effecten met zich meebrengen, ook voor het gebit.

Poets niet te hard

Het regelmatig poetsen van de tanden is essentieel als we het over goede mondverzorging hebben, waarbij het wel van belang is dat je niet té fanatiek met de tandenborstel aan de slag gaat. Hard poetsen kan namelijk irritatie rondom het tandvlees, extra gevoelige tanden en/of gaatjes veroorzaken. Oefen niet te veel druk uit op de tanden en kijk eens of de haren van je tandenborstel naar buiten staan. Dit is namelijk een teken dat je te hard poetst.

Stop met tandenknarsen

Tandenknarsen is iets wat bij de meeste mensen ‘s nachts gebeurt. Tijdens het tandenknarsen schuiven de tanden en kiezen met enige kracht over elkaar, wat onder andere gebitsslijtage, breuk van de vullingen en/of kaakklachten met zich mee kan brengen. Aangezien dit over het algemeen een onbewuste gewoonte, is kun je tijdens het slapen het beste een speciaal bitje dragen. Daarnaast is het handig om hier meer over in te winnen bij de tandarts.

Gebruik de tanden niet als gereedschap

De tanden worden regelmatig als ‘gereedschap’ gebruikt om bijvoorbeeld flesdoppen los te draaien, labels van kleding af te scheuren en/of iets strak te trekken. Toch is dit niet de functie van de tanden en kan dit algehele schade aan het gebit veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan het barsten of zelfs afbreken van de tanden/kiezen.

Niet altijd maar op van alles kauwen

Herken je het: onbewust kauwen op een pen of een potlood als je diep in gedachte verzonken bent? Hoewel er gedacht wordt dat dit geen kwaad kan, blijkt dat dit wel zo is. Je zet namelijk redelijk wat druk op de tanden. Kauwen op ijs kan er bijvoorbeeld weer voor zorgen dat stukjes van de tand langzaam afbreken en het knagen op een pen en/of potlood kan een beschadigde tand veroorzaken. Heb je het idee dat je niet gemakkelijk van deze gewoonte af kunt komen? Probeer dan eens of het kauwen van kauwgom hierbij helpt.

Nagelbijten is vanaf nu verleden tijd.

Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.

Is je gebit je dierbaar, zorg dan dat je het goed verzorgt. Houd daarom rekening met bovenstaande gewoontes, maar probeer ook het drinken van frisdrank zoveel mogelijk te beperken, tandenstokers voorzichtig te gebruiken en niet te duimen.