Gevoelige tanden en kiezen

Dampend hete koffie of een ijskoud ijsje kunnen een genot en kwelling tegelijk zijn. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden kunnen de extreme temperaturen een korte scherpe pijnscheut veroorzaken die door merg en (tand)been gaat. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens last van gevoelige tanden, maar hoe ontstaat het en hoe kunnen we het behandelen?

Zo ontstaan gevoelige tanden

Gevoelige tanden ontstaan wanneer het tandbeen bloot komt te liggen. In het tandbeen bevinden zich kleine buisjes (tubuli) die zenuwuiteinde bevatten, gevuld met vloeistof. Door koude, warme, zoete en zure etenswaren te eten beweegt deze vloeistof, dit veroorzaakt een reactie in de zenuwuiteinde wat aanvoelt als een korte scherpe steek.

Oorzaak gevoelige tanden

Blootliggend tandbeen heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is teruggetrokken tandvlees. Naarmate we ouder worden of wanneer we te hard poetsen kan ons tandvlees zich terug gaan trekken. Hierdoor komt onbeschermd tandbeen bloot te liggen. Ook het slijten van glazuur, door bijvoorbeeld tandenkransen, en ontstoken tandvlees kunnen een oorzaak zijn van gevoelige tanden.

Voorkomen en behandelen van gevoelige tanden

Uiteraard kan jouw tandarts Louk Beerens je helpen bij het behandelen van gevoelige tanden en advies geven hoe dit verder te voorkomen, maar je kunt zelf ook al het een ander doen.

Dit is wat je kan doen:

  • Zet niet te veel druk op de tandenborstel
  • Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden
  • Spoel dagelijks met mondwater
  • Probeer zure voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden
  • Poets je tanden pas een uur na het eten of drinken

Wat kan je tandarts doen aan gevoelige tanden?

Gevoelige tanden reageren extra sterk op hete, koude, zure en zoete etenswaren en dranken, factoren die ook invloed hebben bij andere aandoeningen aan de tanden en kiezen. Het is daarom vaak lastig om te beoordelen of de pijn veroorzaakt wordt door tandhalsgevoeligheid of iets anders. Wanneer je erge last hebt van pijn aan je tanden en kiezen of de pijn langer aanhoudt, is er mogelijk meer aan de hand. Vraag altijd je tandarts in Tilburg om advies.