Fluoride, wat is het eigenlijk?

Wie aan tandpasta denkt, denkt vrijwel meteen aan fluoride. Van jongs af aan is ons geleerd dat fluoride gaatjes tegen gaat. Sinds 1998 is er een algemeen advies ingesteld voor kinderen tot de 18 jaar om fluoride te gebruiken. Vrijwel iedereen gebruikt (ook na 18) dan ook dagelijks fluoridetandpasta. Maar wat weten we nu eigenlijk echt van fluoride?

Een gaatje (cariës)

Om te begrijpen hoe fluoride werkt, moeten we eerst begrijpen hoe een gaatje ontstaat. Bacteriën in de tandplak zetten de suikers en koolhydraten in ons voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor een gaatje kan ontstaan. Hoe meer zoet momenten je hebt, hoe meer je de bacteriën voedt met suikers en hoe groter dus de kans op gaatjes (cariës) is.

De fluoride

Bij vrijwel alle tandpasta’s en mondspoelwaters is fluoride een belangrijk ingrediënt omdat het nog steeds het krachtigste middel is om tandbederf te voorkomen. Sinds de toevoeging van fluoride aan tandpasta’s en mondspoelwater is het aantal gebitsgaatjes daadwerkelijk afgenomen. Het is dus eigenlijk heel logisch dat het in veel tandproducten gebruikt wordt.

De werking van fluoride

Fluoride kan de tanden op verschillende manieren beschermen:

  • De fluoride kan tegen het glazuur komen te liggen om zo de oppervlakte te bedekken. Dit maakt het glazuur steviger en minder vatbaar voor het zuur.
  • Fluoride hecht zich aan de zwakkere plekken van het glazuur om het zo steviger te maken en tijd te geven om te herstellen.
  • De fluoride zorgt ervoor dat de bacteriën suiker minder goed kunnen omzetten in zuur, waardoor er minder zuur op het gebit inwerkt.

Hoe gebruik je fluoride?

Het gebruik van fluoride is onschadelijk mits jij je aan de aangegeven dosering houdt.

0-1 jaar: eenmaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta
2-4 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta
5 jaar en ouder: tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta

Te veel fluoride-inname kan witte vlekjes op de tanden veroorzaken en een extreem grote inname kan meerdere bijwerkingen veroorzaken. Vraag daarom altijd je tandarts in Tilburg om advies wanneer je andere middelen met fluoride als ingrediënt gaat gebruiken.