Een gezond kindergebit

Gezonde melktanden zorgen voor een goede inplanting van het volwassen gebit. Een gezond melkgebit is dus de basis van een gezond volwassen gebit. Goede verzorging van de tanden begint daarom direct wanneer de eerste tandjes zijn doorgekomen. De volgende tips helpen je om de melktandjes gezond te houden.

Een gezond eetpatroon voorkomt gaatjes

Het voedingspatroon heeft een grote invloed op de gezondheid van het melkgebit. Het glazuur van een melkgebit is nog extra kwetsbaar. Verkeerde voedingsgewoonten veroorzaken slijtage in het glazuur waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Hoe vaker per dag je kind iets eet, des te minder speeksel de kans krijgt om het gebit te herstellen. Zorg er daarom voor dat jouw kind niet meer dan zeven keer per dag iets eet. Wees daarbij matig met suikerhoudende voeding en zure vruchten, deze tasten het glazuur extra aan.

Twee keer per dag tandenpoetsen

Ook voor een melkgebit geldt: twee keer per dag poetsen. Bij voorkeur ‘s ochtends een half uur na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Om er zeker van te zijn dat alle tanden goed zijn gepoetst adviseren wij om kinderen tot tien jaar Minstens één keer per dag na te poetsen.

De juiste tandenborstel

Kies voor de kleinsten een kleine tandenborstel met zachte haartjes. De kleine kop kan gemakkelijk overal bij en zorgt ervoor dat alles goed schoon wordt. Wanneer je kiest voor een elektrische tandenborstel, kies dan voor een speciale kindertandenborstel deze bewegen langzamer en zijn gemakkelijker vast te houden.

(Elektrische) tandenborstels voor kinderen zijn te koop in allerlei designs, zo wordt tandenpoetsen hartstikke leuk!

Tandpasta dat goed is én lekker smaakt

Tandpasta is belangrijk voor zowel het schoonmaken als voor de bescherming van het gebit. Let bij het kopen van de tandpasta goed op dat deze geschikt is voor de leeftijd van jouw kind. Zorg ervoor dat ze de smaak van de tandpasta lekker vinden anders gaan ze minder goed of willen ze niet, poetsen.

Bescherming

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat de tanden van jouw kind goed beschermd zijn tijdens het sporten of de gymles. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een bitje. Bij een klap of stoot voorkom je zo beschadiging.
Bezoek de tandarts met een lach

Net als een volwassen gebit moet een melkgebit regelmatig gecontroleerd worden. Bezoek daarom twee maal per jaar de tandarts om gaatjes te voorkomen. Voor kinderen is dat natuurlijk hartstikke spannend, daarom is er bij Smile Mondzorg in Tilburg een speciale kindertandverzorgende. Suzan geeft haar speciale gasten extra aandacht en zorgt ervoor dat ze ook de volgende keer met een lach naar de tandarts gaan! Neem vandaag nog contact op voor een afspraak of meer informatie