De tanden fee

Vrijwel ieder kind groeit op met de tanden fee. Wanneer een kindje een tand of kies verliest en deze onder zijn/haar kussen legt komt de fee, ’s nachts de tand omruilen voor een muntje. Naarmate we ouder worden realiseren we ons dat het al die tijd onze ouders zijn geweest die de wisseltruck hebben uitgevoerd. Des al niet te min heeft de tanden fee al heel veel kindjes blij gemaakt en kijken nog steeds veel kindjes uit naar dit lieflijke karakter. Smile Mondzorg zocht eens uit waar dit mooie tanden sprookje nu eigenlijk vandaan komt.

Oorsprong van de tanden fee

Zoals bij veel sprookjes blijft de exacte oorsprong van de tanden fee onbekend. Wel worden er veel suggesties gegeven van bescherming tegen heksen tot eeuwenoude tradities en waaronder ook de volgende beweringen:

Bewering 1:
Er wordt o.a. beweert dat de tanden fee zoals we haar nu kennen uit een Frans sprookje van de 18e eeuw komt. In dit sprookje veranderd een muis zichzelf in een fee om een goede fee te helpen bij het verslaan van de gemene koning. De fee verstopt zich in dit sprookje onder het kussen van de gemene koning en ontdoet hem ‘s nachts van al zijn tanden.

Bewering 2:
Er wordt ook gedacht dat het verhaal van de tanden fee is ontstaan uit rituelen die vroeger werden uitgevoerd rondom het wisselen van de melktanden. Zo was het vroeger in Europa traditie om de melktanden te begraven en wanneer de 6e tand uitviel kregen de kinderen een cadeautje of geld van hun ouders.

Bewering 3:
Bewering 3 gaat helemaal terug naar de Vikingen. Geschiedenisboeken vertellen dat de Vikingen vroeger de tanden van kinderen kochten . Waarom? Ze zouden geluk brengen bij tijdens een gevecht. Veel Vikingen liepen daarom met een ketting vol melktanden om hun nek.

Melktanden tradities over de hele wereld

Dankzij de Amerikanen is de tanden fee een traditie, voornamelijk in de westerse landen, het meest bekend. Over de hele wereld zijn er echter nog een tal van andere tradities rondom het verliezen van de melktanden.

Melktanden tradities

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen