5 tips tegen tandartsangst

Angst voor de tandarts is helemaal niet vreemd. Vaak komt de angst voort uit een nare ervaring, is de angst afgekeken van de ouders of blijven de griezelverhalen van school in ons hoofd spoken.

Gelukkig brengen de meeste mensen ondanks hun angst toch een bezoek aan de tandarts. Regelmatig je gebit laten controleren is immers belangrijk: het helpt je tandvlees en tanden gezond te houden.

Mocht je toch nog angstig zijn, hier zijn 5 tips om te ontspannen:

  1. Je bent niet alleen; 40% van de Nederlandse bevolking geeft aan angstig te zijn voor de tandarts. 12% van de Nederlandse volwassenen is zelfs echt bang en bij maar liefst 800.000 is er sprake van een fobie. Het is dus heel gewoon dat je angstig bent. Laat dit vooraf aan je tandarts weten zodat deze er rekening mee kan houden en kan je helpen.
  2. Durf jij niet omdat je horrorverhalen van vroeger hebt gehoord? Vroeger verliep een tandartsbezoek heel anders. Gelukkig is er in de loop der jaren heel veel veranderd. We kunnen onze tanden beter verzorgen en de technieken in de tandartspraktijk zijn aanzienlijk verbeterd. Gaatjes kunnen dus makkelijker vermeden worden, behandelen is tegenwoordig in principe pijnloos en we hoeven niet altijd meer ‘flink’ te zijn want een verdoving tegen de pijn is zo gezet.
  3. Vaak komt de angst uit onwetendheid. Informeer daarom van te voren naar het soort behandeling. Vraag gerust wat er gaat gebeuren en waarom. Soms is het fijn om mee te kijken via een spiegel zodat je precies weet wat er gebeurt.
  4. Wacht niet tot er problemen zijn. Regelmatig naar de tandarts gaan is belangrijk, het helpt je tandvlees en tanden gezond te houden en voorkomt zo eventuele complicaties.
  5. Probeer te ontspannen als je in de stoel ligt. Haal rustig adem en denk aan leuke dingen. Overvalt de angst je alsnog? Tel dan tot 100 en maak gebruik van ademhalingsoefeningen.

Smile Mondzorg en tandartsangst

Angst voor de tandarts is natuurlijk erg vervelend, zeker wanneer je een uitgebreide behandeling moet ondergaan omdat je lang niet bent geweest. Bij Smile Mondzorg nemen we daarom alle tijd om je te helpen je angst te overwinnen en zorgen wij er samen weer voor dat je (weer) met een lach naar de tandarts gaat.