Tandenstokers

Met een goede mondhygiëne hou je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Twee keer per dag, twee minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta vormt hiervoor de basis. Maar met een tandenborstel alleen, kun je de ruimtes tussen de tanden en kiezen meestal niet goed schoonmaken. Hiervoor zijn tandenstokers noodzakelijk.

Waarom tandenstokers?

Om de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken raden wij tandenstokers aan. Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat gemakkelijk tandplak. Plak door suikers uit eten en drinken, die zich omzetten in bacteriën. Om je mond gezond te houden, moet je dit nauwelijks zichtbare, wit-gelige laagje verwijderen. Wanneer je de tandplak niet regelmatig weghaalt, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

Hoe ziet een goede tandenstoker eruit?

Omdat de tussenruimten tussen de tanden en kiezen bij de meeste volwassenen geschikt zijn voor het gebruik van tandenstokers, raden wij tandenstokers aan, boven flosdraad of ragers. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kun je dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kies je een dunne variant. Ronde tandenstokers bestaan overigens niet, dat zijn cocktailprikkers. Die zijn niet bedoeld om je tanden mee schoon te maken. Misschien etensresten, maar in ieder geval geen tandplak.

Heb je veel last van tandplak of kom je er moeilijk van af, onze preventie assistentes of mondhygiëniste kijken graag met je mee voor advies. Ook kunnen ze kijken hoe het staat met de algehele mondhygiëne en alles een keer grondig schoonmaken.