Slechte adem
De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet. Maar de omgeving merkt het wel. Sommige mensen met een slechte adem hebben er zo veel last van, dat ze erdoor gehinderd worden in hun sociale en intieme contacten.
Hoe ontstaat een slechte adem?
Een goede of slechte smaak in de mond zegt niets over een slechte adem. Iemand kan tijdelijk uit zijn mond ruiken, bijvoorbeeld door het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Maar iemand met halitose ruikt altijd uit zijn mond. De oorzaak heeft weinig of niets te maken met wat u eet of drinkt. De belangrijkste boosdoener is de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong of door bijvoorbeeld ontstoken tandvlees.
Hoe kom je van een slechte adem af?
De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong produceren zwavel. Dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Tongbeslag kan voorkomen worden door regelmatig de tong te reinigen met een tongreiniger. Deze tongreiniger kan je over de tong schrapen waardoor je bacteriën en slijm van de tong kunt schrapen. Ook is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Een goede mondhygiëne houdt je de tanden, kiezen en het tandvlees gezond. Je voorkomt daarmee tandplak. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag tandenpoetsen. Het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden en kiezen is noodzakelijk om het echt goed schoon te houden en om tandplak te voorkomen. Naast elektrisch poetsen raden wij tandenstokers aan om deze ruimte schoon te maken.
Heb je nu last van een slechte adem en kom je er moeilijk van af? Onze mondhygiëniste kijkt graag met je mee voor advies. Ook kan ze kijken hoe het staat met de algehele mondhygiëne en alles een keer grondig schoonmaken.