Scheve Tanden

Er is sprake van scheve tanden wanneer de tanden en kiezen in een onregelmatige stand staan. Ofwel niet in een boog naast elkaar en wanneer bij het op elkaar plaatsen van de tanden en de kiezen, de voortanden niet boven elkaar staan.

Hoe ontstaan scheve tanden?

Scheve tanden ontstaan meestal omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak voor alle tanden en kiezen. Hierdoor kunnen tanden en kiezen elkaar gaan overlappen en/of wegduwen. In sommige gevallen is er sprake van juist teveel ruimte en ontstaan er spleten tussen de tanden en kiezen. Ook kan het voorkomen dat door bijvoorbeeld een val een tand eruit is en door de lege ruimte de tanden zijn gaan wandelen en zodoende scheef zijn gegroeid. Ook duimen kan de oorzaak zijn van scheef gegroeide tanden of het proces versterken.

Kan je last ervaren van scheve tanden?

Omdat de tanden mogelijk niet op elkaar aansluiten kan het zijn dat er problemen ontstaan bij het kauwen. Ook kunnen stukjes van de tanden gemakkelijker afbreken en blijven voedselresten sneller tussen de tanden en kiezen achter.

Ook hebben sommige mensen vanwege uiterlijke redenen moeite met hun scheve tanden en het gevoel niet vrijuit te kunnen praten en lachen.

Heb jij last van scheve tanden en wil je graag advies? Maak dan een afspraak zodat we samen kunnen kijken naar een goede passende oplossing. In sommige gevallen kan een beugel de oplossing bieden. De beugel zorgt er voor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld beter kauwen. Ook je tanden poetsen gaat dan gemakkelijker en blijven je tanden en kiezen gezond.