Ontstoken tandvlees
Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees (gingivitis). Je hele tandvlees kan ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn bij aanraking. Dat merkt je bij het gebruik van bijvoorbeeld een tandenstoker, rager of flosdraad.
Gezond tandvlees is niet ontstoken
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en is niet rood of gezwollen en bloed niet tijdens het tandenpoetsen.
Wat je kunt doen tegen ontstoken tandvlees
Met een goede mondhygiëne houdt je de tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daarmee ontstoken tandvlees en bevordert de genezing ervan. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag tandenpoetsen. Het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden en kiezen is noodzakelijk om het echt goed schoon te houden en om ontstoken tandvlees en tandplak te voorkomen. Naast elektrisch poetsen raden wij tandenstokers aan om deze ruimte schoon te maken.
Heb je nu vaak last van ontstoken tandvlees of kom je er moeilijk van af, onze mondhygiëniste en preventie assistente kijken graag met je mee voor advies. Ook kan ze kijken hoe het staat met de algehele mondhygiëne en alles een keer grondig schoonmaken.