Melkgebit

Vanaf ongeveer 6 maanden komen de allereerste tandjes door. Daarna gaat het snel en krijgen kinderen tien tanden en kiezen onder en tien tanden en kiezen boven in totaal. Omdat er in het kleine mondje nog geen volwassen tanden passen, krijgen ze eerst een melkgebit. Dit gebit is belangrijk zodat kinderen kunnen leren bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt tevens de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit.

De verzorging van het melkgebit

Een kind wisselt vanzelf zijn melkgebit voor het blijvend gebit. Je zou zeggen dat het daarom niet nodig is een melkgebit goed te verzorgen. Maar niets is minder waar. Een slechte verzorging van het melkgebit kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen. De eetlust kan daardoor verminderen en je kind kan zich niet lekker voelen of moeilijk slapen.

Van melkgebit naar blijvend gebit

Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn zesde en twaalfde jaar. Op de plaats van de melktanden en -kiezen komen blijvende tanden en kiezen. Ook wel volwassenen tanden genoemd. Ook komen er in die tijd nieuwe kiezen bij. Rond het zesde levensjaar breekt achter de laatste melkkies een nieuwe, blijvende kies door. Daarachter volgt rond het twaalfde jaar nog eens een kies. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen zijn hierbij niet meegerekend. Die breken op latere leeftijd door.

Heb je nu vragen over het melkgebit of de verzorging ervan. Dan kijken wij graag met je mee. Het kan altijd zijn dat het kind door bijvoorbeeld een val eerder een tand is verloren dan de wisselperiode. Onze tandarts en kindertandverzorgende staan graag voor je klaar.