Gevoelige tandhalzen

Gezond tandvlees is roze en ligt strak om de tanden. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Bij tandvlees dat strak om de tanden ligt en niet is teruggetrokken is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Teruggetrokken tandvlees veroorzaakt gevoelige tandhalzen

Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden als warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Dit blootliggende deel is poreus materiaal, ook wel tandbeen genoemd. In tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. Bij gezond tandvlees, sluit het tandvlees deze kanaaltjes af en merk je niets van warm, koud, zoet of zuur. Is het tandvlees weg, teruggetrokken, dan komt door warme, koude, zoete of zure prikkels het vocht in die kanaaltjes in beweging. Die beweging irriteert de zenuwen en veroorzaakt mogelijk pijn.

Wanneer trekt tandvlees terug

Als je te krachtig, met te veel druk of met een te harde tandenborstel poetst, kan je letterlijk je tandvlees wegpoetsen. Daarnaast kan ook ontstoken tandvlees de veroorzaker zijn van teruggetrokken tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Voorkom gevoelige tandhalzen

Met een goede mondhygiëne houdt je de tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daarmee ontstoken tandvlees en mogelijk terugtrekkend tandvlees. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag tandenpoetsen. Het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden en kiezen is noodzakelijk om het echt goed schoon te houden en om ontstoken tandvlees en tandplak te voorkomen. Naast elektrisch poetsen raden wij tandenstokers aan om deze ruimte schoon te maken.

Onze tandarts of mondhygiëniste kan samen met jou de gevoeligheid van de tandhalzen aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak, zal de mondhygiëne moeten verbeteren, de manier van poetsen, merk tandpasta of misschien zelfs je voedingspatroon. Wij adviseren je graag.