Gele Tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij ieder persoon verschillend. Dit wordt niet alleen beïnvloed door het drinken van koffie en het roken van sigaretten, maar is ook gedeeltelijk erfelijk bepaald. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. Omdat het glazuur nagenoeg doorzichtig is, bepaalt de kleur en dikte van het tandbeen de kleur van de tand. Daarnaast kan het gebit door de jaren heen verkleuren door de vorming van tandbeen en het slijten van het glazuur.

Kunnen tanden geel worden?

Tanden en kiezen kunnen verkleuren door veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen) en verkleuringen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen).

Voeding en genotsmiddelen spelen een belangrijke rol in het verkleuren (uitwendig) van de tanden. Het nuttigen van koffie, thee, rode wijn en andere kleurstofrijke voeding kan een sterke invloed hebben op de kleur van de tanden en kiezen. Net als het roken van sigaretten. De Kleurstof van dergelijke voeding en genotsmiddelen dringt in de tandplak waardoor de tanden er donkerder uit gaan zien.

Inwendige verkleuringen kunnen ontstaan door veroudering, maar ook bijvoorbeeld door een harde klap op de tand of kies door bijvoorbeeld een val.

Kan je de gele verkleuring van de tanden tegengaan?

Om verkleuring van tanden en kiezen tegen te gaan is naast het minderen van kleurstofrijke voeding- en genotsmiddelen zoals koffie en sigaretten, een goede mondhygiëne belangrijk.

Met een goede mondhygiëne kan eventuele verdere verkleuring van de tanden worden voorkomen. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag tandenpoetsen. Het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden en kiezen is noodzakelijk om het echt goed schoon te houden en om tandplak te voorkomen. Naast elektrisch poetsen raden wij tandenstokers aan om deze ruimte schoon te maken.

Heb jij vragen over jouw gele of verkleurde tanden en wil je graag advies? Maak dan een afspraak met onze tandarts zodat hij jou verder kan helpen. Heb je nu echt moeite met de kleur van jouw tanden dan is het overwegen van het bleken van de tanden de moeite waard. Ook kan de tandarts in sommige gevallen, dergelijke verkleuringen mogelijk wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.