Gaatjes of Caries

Gaatjes ook wel caries genoemd worden veroorzaakt door bacteriën in de mond.

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en koolhydraten. Als je de hele dag door zou eten, dan zou de mond geen tijd krijgen om de suikers te neutraliseren. De suikers gaan zich vastzetten en bacteriën hopen zich op. Tandplak ontstaat. Elke keer als je dus iets eet of drinkt, zetten deze bacteriën in de tandplak, de suikers en koolhydraten om in zuur.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan doordat het tandplak zich ophoopt en de bacteriën in de tandplak de suikers omzetten in zuren. De zuren tasten het tandglazuur aan en het gebit slijt. Deze zuren veroorzaken gaatjes in het gebit.

Hoe voorkom je gaatjes?

Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank, maar ook aan veel kant-en-klare producten in een pakje, blikje of zakje. Daarnaast zitten er van nature suikers in producten zoals fruit. Ben je daarom bewust van wat je eet en drinkt en beperk het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Daarnaast is een goede mondhygiëne van groot belang. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag tandenpoetsen. Het dagelijks reinigen van de ruimte tussen de tanden en kiezen is noodzakelijk om het echt goed schoon te houden en om tandplak te voorkomen. Naast elektrisch poetsen raden wij tandenstokers aan om de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te maken.

Wat kan de tandarts doen aan gaatjes

Allereerst zal de tandarts het gebit goed controleren en indien nodig schoonmaken. Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met een fluoridetandpasta en door het aanbrengen van fluoride door de tandarts mogelijk herstellen.  Fluoride zorgt namelijk voor een vertraging van het oplossen van tandglazuur. Blijkt het gaatje niet meer te herstellen, dan zal de tandarts het gaatje vullen.

Heb je last van gevoelige tanden of kiezen tijdens het eten of drinken, onze tandarts en mondhygiëniste kijken graag met je mee voor advies. De tandarts kan beoordelen of er sprake is van een gaatje en behandelen. De mondhygiëniste kan kijken hoe het staat met de algehele mondhygiëne en alles een keer grondig schoonmaken.